Używasz spożywczego kwasku cytrynowego?
Zdobądź go w hurtowej cenie

Kwasek cytrynowy znany w przemyśle od dawna ma ogromne znaczenie wszelakiej produkcji do dziś. Jeśli używasz go na dużą skalę i pragniesz rozwoju dla swojej działalności – skorzystaj z naszych usług.

Oferujemy zakup aż do 50 ton tygodniowo!

Skontaktuj się z nami, a przedstawimy Ci szczegółową ofertę.

Zapytaj o ofertę
Kwasek cytrynowy, spożywczy przemysłowy 1 kg, 25 kg, 1000 kg i Big Bag - Jowisz

Kto może skorzystać?

Kwasek cytrynowy znany nawet w naszych domach ma w sobie ogrom zastosowań zaczynając od produkcji napojów regulując ich smak, aż po czyszczenie maszyn, w których są tworzone. Spotkamy go też w składzie produktów kosmetyków do regulacji pH istotnego w naszej codziennej pielęgnacji, a i w rolnictwie, gdzie dba o przyswajalność składników mineralnych u zwierząt. Jako firma działająca na rynku od lat zyskaliśmy klientów w różnych branż, a dzięki temu sami rozwinęliśmy się na wielu płaszczyznach.

  • Produkcja napojów
  • Piekarstwo
  • Przetwórstwo mięsa
  • Przetwórstwo ryb
  • Produkcja paszowa
  • Cele czyszczące

Jak wyglądają początki współpracy?

  • Kontakt

    Na początku chcemy odpowiedzieć na każde nurtujące Cię pytanie. Skontaktuj się z nami, przedstaw nam swoje oczekiwania i wspólnie skompletujemy warunki umowy. Wybierz formę kontaktu.

  • Kontrakt

    Jesteśmy firmą z długoletnim zapleczem doświadczenia, więc najbardziej zależy nam na zapewnieniu wysokiego poziomu usług, zaufaniu i korzyści dla obu stron. Na tym etapie przygotujemy kontrakt gwarantujący dokładną ilość produktu, czas realizacji i rodzaj dostawy.

  • Dostawa

    Kwasek cytrynowy pakowany jest w worki o pojemności 1kg, jesteśmy w stanie zapewnić Ci każdą ilość, jakiej potrzebujesz. Nasze centrum logistyczne dostarczy Ci zamówienie jak szybko będzie to możliwe lub jeśli będziesz tak wolał – transport zlecisz sam u innego przewoźnika.

Stabilny poziom pH z kwaskiem cytrynowym

Kwasek cytrynowy to czysty, naturalny produkt. Zależy nam, by dostarczyć Ci go w nienaruszonym stanie dbając o jego wielkie właściwości. Jednym z głównych zastosowań tej substancji jest obniżanie pH produktu, co powoduje spowolniony proces psucia się i zachowanie na dłużej świeżego wyglądu, poza tym wspomaga również walory smakowe i wspiera przyswajanie witaminy C w naszym organizmie. Nasz produkt pozyskujemy od sprawdzonego producenta, a nasze centrum logistyczne dba o jego bezpieczny transport prosto do Twoich rąk.

Kontakt

Właściwości

Wygląd zewnętrzny Biały krystaliczny proszek, bezbarwne kryształy lub granulki
Zawartość wody 8.69%
Zawartość chlorku < 5 ppm
Zawartość popiołu siarczanowego 0.028%
Rozpuszczalność bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, dobrze rozpuszczalny w etanolu (96%)
Zawartość wapnia ≤ 5 ppm
Szczegółowa specyfikacja Zapytaj naszego doradcę o pełną specyfikację

Dystrybucja pod Twoje potrzeby

Posiadamy kadrę wykształconych pracowników mających doświadczenie w branży. Przez lata wspólnej pracy opracowaliśmy wydajne i bezpieczne metody pakowania, zabezpieczania i przewożenia. Produkt zostanie do Ciebie dowieziony w jego najlepszej formie, dokładnie taki jaki został odebrany od zaufanego producenta. Oferowane przez nas produkty i usługi spełniają wysokie standardy bezpieczeństwa przechowywania ISO 22000:2018. Dlatego podejmując z nami współpracę możesz być spokojny o jej pełną realizację – polityka naszej firmy na pierwszym miejscu stawia dobrą relację z klientem.

  • Kwasek cytrynowy Bydgoszcz

    dostawa do 50 ton tygodniowo

  • Kwasek cytrynowy 1kg

    miejsce produkcji w Bydgoszczy niedaleko drogi nr 10

  • Kwasek cytrynowy duże opakowanie gdzie kupić - W jowisz oferujemy 1kg, 5kg i 1000kg worki kwasu cytrynowego

    opakowanie jednostkowe: paczki 1 kg, worki 25 kg, worki big bag

Skontaktuj się z nami

Jeśli pojawiły Ci się jakiekolwiek dodatkowe pytania lub jesteś zdecydowany na współpracę możesz skorzystać z dwóch form kontaktu z nami.

Chcesz podjąć współpracę?

Potrzebujesz dodatkowych informacji?

Odpowiemy na Twoją wiadomość tak szybko jak będzie to możliwe.

Adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wyślij zapytanie e-mailowo

Telefony alarmowe

Potrzebujesz natychmiastowego wsparcia? Skontaktuj się bezpośrednio z nami!

Filip Zbylut 609-279-700

Paulina Zbylut 609-259-500

Kwasek cytrynowy i jego zastosowanie w przemyśle spożywczym

Kwasek cytrynowy posiada szerokie spektrum zastosowań. Najczęściej jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Decydują o tym jego naturalne właściwości zakwaszające, dzięki którym produkty żywnościowe dłużej zachowują swoją trwałość. Ponadto środek ten jest bezpieczny w użyciu i wbrew wątpliwościom nie wykazuje działania rakotwórczego. Czym więc charakteryzuje się kwasek cytrynowy i jakie zastosowanie znajduje w branży spożywczej, o tym mowa w dalszej części tekstu.

Skład i struktura chemiczna kwasku cytrynowego

Kwasek cytrynowy należy do organicznych związków chemicznych, posiadając wzór sumaryczny C6H8O7. W największej ilości występuje w kwaśnych owocach cytrusowych, a zwłaszcza cytrynach, gdzie jego stężenie wynosi nawet 8% suchej masy owocu. W mniejszej ilości jest natomiast obecny w większości żywych organizmów, pełniąc istotną rolę w procesie metabolizmu węglowodanów. Dla celów przemysłowych kwas cytrynowy jest pozyskiwany głównie z oczyszczonego cukru z wykorzystaniem pleśni. Można go też wytworzyć metodą syntetyczną, która została opatentowana w USA na początku ubiegłego wieku. Na rynku oprócz krystalicznej formy bezwonnej dostępny jest również monohydrat kwasku cytrynowego, który w porównaniu z tradycyjną postacią tego związku cechuje się inną budową strukturalną i obniżoną absorpcją wody.

Kwasek cytrynowy jako regulator kwasowości E330

O powszechnym zastosowaniu kwasku cytrynowego w przemyśle spożywczym stanowi jego główna właściwość, czyli zdolność do zakwaszania żywności. Na etykietach produktów związek ten jest oznaczany symbolem E330. Dzięki jego obecności żywność dłużej zachowuje swoją przydatność do spożycia oraz naturalny smak. Niższa wartość pH pozwala również utrzymać cenne właściwości witamin, przeciwutleniaczy oraz mikroelementów, wpływając na ich lepsze przyswajanie przez organizm. Ponadto kwasek cytrynowy nadaje produktom orzeźwiający smak i aromat oraz zapobiega powstawaniu przebarwień na warzywach i owocach, zarówno tych świeżych, jak i mrożonych.

Kwasek cytrynowy 5 kg – ekonomiczne rozwiązanie

Zaopatrując się w kwas cytrynowy w hurtowych ilościach, należy mieć na uwadze nie tylko jego jakość, choć ta kwestia powinna być oczywiście traktowana priorytetowo. Dla producentów artykułów spożywczych nie bez znaczenia jest również wybór takich dodatków do żywności, które oprócz posiadanych atestów będą wydajne w użyciu i atrakcyjne cenowo. Warto więc kupować tego rodzaju środki w większych opakowaniach, jak np. kwasek cytrynowy 5 kg. Takie rozwiązanie jest dużo korzystniejsze jeśli chodzi o produkcję żywności na skalę przemysłową. Pięciokilogramowy kwasek cytrynowy możemy dostać już w cenie około 120 zł, co wychodzi taniej niż zakup kilku mniejszych opakowań.

Czy kwasek cytrynowy to produkt bezpieczny?

Kwasek cytrynowy w umiarkowanych ilościach jest bezpieczny dla zdrowia. Po pierwsze wykazuje skuteczność w zapobieganiu rozwojowi drobnoustrojów. Poza tym wykluczone zostało funkcjonujące w opinii społecznej podejrzenie co do jego rakotwórczości. Potwierdzeniem tego jest stanowisko Światowej Organizacji Zdrowia uznające kwas cytrynowy jako substancję „bezpieczną w stosowaniu” poprzez nadanie mu statusu GRAS (ang. generalny recognized as safe).

Z przeprowadzonych obserwacji wynika jednak, że spożywanie dużych ilości kwasku cytrynowego może zaburzać gospodarkę wapniową w organizmie i przyspieszać proces tworzenia się próchnicy zębowej. Warto też być ostrożnym zażywając ten środek wraz z niektórymi lekami, z uwagi na możliwe ryzyko zwiększonego wchłaniania lub uwalniania toksycznych substancji i metali.

Kwasek cytrynowy zastosowanie spożywcze

Wykorzystywany w przemyśle spożywczym kwasek cytrynowy dodawany jest zwłaszcza do takich produktów, jak:

  • napoje, soki i nektary owocowe,
  • świeże, mrożone oraz puszkowane owoce i warzywa (kwasek zapobiega ich brązowieniu oraz zmianie smaku),
  • dżemy i marmolady,
  • sosy,
  • sery (stabilizator emulsji w serach topionych),
  • produkty mleczne,
  • mrożone ryby i skorupiaki,
  • konserwy rybne,
  • wyroby mięsne (pomaga zachować naturalną barwę mięsa),
  • świeże makarony,
  • oleje (jako środek zapobiegający jełczeniu),
  • galaretki,
  • lody i wyroby cukiernicze,
  • wina i piwa (kwasek przeciwdziała ich mętnieniu),
  • przyprawy kuchenne

Oferujemy również hurtową sprzedaż dodatków do żywności. Spejalizujemy się głównie w dostarczaniu naszym klientom najwyższej jakości cukrier inwertowany i hurtowe ilosci cukru w workach.