Sprzedaż cukru

dodatki do żywności

  

Firma Jowisz Dodatki do Żywności jest głównie dostawcą cukru białego w różnym asortymencie, nie mniej jednak zajmuje się również  dostarczaniem dodatków do żywności:

Dodatki do żywności to składniki doskonale znane zarówno producentom jak i konsumentom. Podlegają szczegółowym badaniom, a ich zawartość w produktach jest stale kontrolowana. Nie mają wpływu na zwiększenie wartości odżywczej żywności. Co zatem sprawia, że pojawiają się w produktach, które codziennie goszczą na naszych talerzach?

 

Nie tylko dodatki do żywności

Dodatki do żywności są stosowane już od kilkunastu lat. Ich popularność rośnie wraz z koniecznością zaspokajania potrzeb przeciętnego konsumenta. Słowem – kluczem jest różnorodność, której oczekujemy od kupowanych artykułów sfpożywczych. Ale nie tylko. W grę wchodzą także wygoda, bezpieczeństwo, trwałość i cena produktu. Właśnie dlatego już nikogo nie dziwi, że firmy z branży żywieniowej stosują substancje chemiczne w procesach produkcji. Są to popularne środki, które wpływają nie tylko na jakość produktów, ale umacniają także pozycję firmy na rynku. Dzięki dodatkom do żywności produkt prezentuje się dobrze, ma odpowiednią konsystencję i pozostaje świeży na dłużej. Jest to obecnie jedna z najlepszych technologii wspomagających produkcję żywności. 

dodatki do żywności w buteleczkach, różnokolorowo oświetlone buteleczki

 

W naszej ofercie znajdują się między innymi: glutaminian sodu, pirofosforan disodowy, kwas cytrynowy, witamina C, koszenila, kwas winowy i inne dodatki do żywności.
By poznać pełną ofertę, wystarczy się z nami skontaktować. 

 

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu to substancja, którą niejednokrotnie stosuje się jako przyprawę. Dlatego składnik ten jest znany w każdej kuchni. Stanowi dodatek do żywności, którego głównym zadaniem jest wzmacnianie smaku i aromatu potraw. Jest dopełnieniem znanej czwórki smaków: słodki, słony, kwaśny oraz gorzki. Każdy producent żywności dołącza do nich smak „umami” związany z glutaminianem sodu. Można go opisać jednym słowem – smakowity. Glutaminian sodu w smaku przypomina mięso. Dodatek ten jest substancją smakowo-zapachową, znaną także pod skrótem E621. Występuje w postaci kryształów lub proszku. Właśnie dlatego jest traktowany jak przyprawa. Znajduje się w daniach instant, sosach, wędlinach i słonych przekąskach. To najpopularniejszy środek, po który sięgają właściciele firm z branży spożywczej. 

 Glutaminian sodu dodatek do żywności

 

Pirofosforan disodowy

Pirofosforan disodowy to znany regulator kwasowości, stabilizator i emulgator. Właśnie dlatego ma szerokie zastosowanie w branży spożywczej. Jest dodawany do sosów, mięs oraz deserów. Bardzo często wykorzystuje się go przy produkcji proszku do pieczenia, serów oraz ciastek. Substancja powstaje wskutek neutralizacji kwasu fosforowego z wodorotlenkiem sodu. Reakcja odbywa się w warunkach podwyższonej temperatury. Pirofosforan disodowy to ciało stałe, dobrze rozpuszczalne w wodzie. Dodatek ten zapewnia stabilność produktu i ogranicza ubytki termiczne. Pirofosforan disodowy jest substancją buforującą i wiążącą wodę. Odpowiada także za emulgowanie tłuszczu oraz utrwalenie barwy produktu. Cechy te sprawiają, że pirofosforan disodowy jest dodatkiem do żywności, po który coraz częściej sięgają producenci żywności.

 

Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy to dodatek do żywności pochodzenia naturalnego. Występuje w owocach cytrusowych, co sugeruje jego nazwa. Jest także produktem ubocznym procesów trawiennych w ludzkim ciele. Wraz z postępem technologicznym, wynaleziono sposób, by pozyskiwać kwas cytrynowy w sposób syntetyczny. Wykorzystuje się do tego celu kultury pleśni Aspergillus Niger. Kwas cytrynowy to najpopularniejszy zamiennik świeżej cytryny. Właśnie dlatego to dodatek do żywności doskonale znany wszystkim producentom. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości, wzmacniacz smaku, środek konserwujący i przeciwutleniacz. Dodawany do żywności, obniża pH produktu, co znacznie spowalnia psucie. Produkt jest bezpieczny dla zdrowia, gdyż nie wytwarza związków szkodliwych. 

 

Witamina C

Witamina C najczęściej kojarzona jest ze wspieraniem odporności. Występuje w wielu owocach i warzywach. Z czasem doceniono także jej właściwości konserwujące. Środek ten działa redukująco – usuwa tlen ze środowiska i zapobiega psuciu. W związku z tym wydłuża przydatność produktów do spożycia, zapewnia ich trwałość i chroni przed niekorzystnymi zmianami chemicznymi. Właśnie dlatego witamina C to znany w przemyśle spożywczym dodatek do żywności o symbolu E300. Kwas askorbinowy jest doskonałym narzędziem do ochrony owoców i warzyw przed brunatnieniem. Producenci wykorzystują witaminę C do zachowania trwałości tłuszczu. Sprawdza się to szczególnie w takich produktach, jak: mąka, wszelkie przetwory zbożowe oraz mrożonki. Witamina C to dodatek do żywności, który wykorzystuje się także w procesie peklowania mięsa.


witamina C tabletki, cytryny z witaminą C

 

Koszenila

Koszenila to inaczej kwas karminowy, karmina lub E120. To popularny dodatek do żywności, który pełni funkcje barwnika w rożnych odcieniach czerwieni. Środek pozyskiwany jest z pancerzy owadów żyjących na kaktusach. Czerwce kaktusowe można hodować na plantacjach lub zbierać w naturalnym środowisku ich występowania. Pozyskany z nich środek bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. W dodatku jest odporny na działanie czynników zewnętrznych, np. wysokiej temperatury. Dzięki temu produkty barwione z jego użyciem, dłużej utrzymują nadany kolor. Koszenila jest stosowana w przemyśle spożywczym do barwienia jogurtów, lodów oraz soków. Sprawdza się także jako dodatek do sosów oraz mięs.  

 

Kwas winowy

Kwas winowy to środek pochodzenia naturalnego. Występuje w winogronach. Powstaje jako produkt uboczny w procesie fermentacji wina, ale nie tylko. Dzisiaj można go pozyskiwać w wyniku syntezy chemicznej. Uzyskana w ten sposób substancja to ciało stałe o mocnym, kwaśnym smaku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Kwas winowy jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Jego zastosowanie ułatwia kontrolę poziomu kwasowości w produktach. Jest to środek wyłapujący jony metali i wspierający działanie przeciwutleniaczy, co docenili między innymi producenci serów. Kwasem winowym posługują się także producenci słodkich dodatków kulinarnych. Znajduje się w dżemach, galaretkach oraz wyrobach cukierniczych. 

 

Masz pytania? Jesteś zainteresowany/a? Zadzwoń lub napisz!

Paulina Zbylut
tel: 609-259-500
e-mail:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Filip Zbylut
tel: 609-279-700
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Kontakt

Dział sprzedaży:

Paulina Zbylut
tel: 609-259-500
e-mail:  biuro@jowisz.info.pl

Filip Zbylut
tel: 609-279-700
e-mail: biuro@jowisz.info.pl

Copyright © 2009-2021 Wszelkie prawa zastrzezone.