Firma Jowisz Dodatki do Żywności jest głównie dostawcą cukru białego w różnym asortymencie. Ponadto zajmuje się również dostarczaniem dodatków do żywności.
Dodatki do żywności to składniki doskonale znane zarówno producentom jak i konsumentom. Podlegają szczegółowym badaniom, a ich zawartość w produktach jest stale kontrolowana. Nie mają wpływu na zwiększenie wartości odżywczej żywności. Co zatem sprawia, że pojawiają się w produktach, które codziennie goszczą na naszych talerzach?
Dodatki do żywności są stosowane już od kilkunastu lat. Ich popularność rośnie wraz z koniecznością zaspokajania potrzeb przeciętnego konsumenta. Słowem – kluczem jest różnorodność, której oczekujemy od kupowanych artykułów spożywczych. Ale nie tylko. W grę wchodzą także wygoda, bezpieczeństwo, trwałość i cena produktu. Właśnie dlatego już nikogo nie dziwi, że firmy z branży żywieniowej stosują substancje chemiczne w procesach produkcji. Są to popularne środki, które wpływają nie tylko na jakość i smak produktów, ale umacniają także pozycję firmy na rynku. Stosowany szeroko w przemyśle spożywczym poza wpływaniem na walory smakowe zapewnia to, że wiele z nich hamuje rozwój bakterii oraz pleśni.
Dzięki dodatkom do żywności produkt prezentuje się dobrze, ma odpowiednią konsystencję. Dodatkowo przedłuża żywotność produktów spożywczych. Jest to obecnie jedna z najlepszych technologii wspomagających produkcję żywności.

W naszej ofercie znajdują się następujące produkty: glutaminian sodu, pirofosforan disodowy, kwas cytrynowy, witamina C, koszenila, kwas winowy i inne dodatki do żywności.
By poznać pełną ofertę, wystarczy się z nami skontaktować.
Dołożymy wszelkich starań, aby przedstawić Państwu wszelkie niezbędne informacje.
Wzmacniacze smaku - dodatki do żywności
Jak sama nazwa wskazuje, wzmacniacze smaku to substancje, które wykorzystuje się w przemyśle spożywczym w celu uwydatnienia lub urozmaicenia smaku produktu albo potrawy. Często spotykane są w sosach, przetworach mięsnych, a także fast foodach i na przykład chipsach. Są też jednym z głównych składników tzw. “kostek rosołowych”, które za zadanie mają wydobycie głębszego, mięsnego smaku z przygotowywanego w domu rosołu, czy innej zupy gotowanej np. bez użycia mięsa.
Glutaminian sodu
Glutaminian sodu to substancja, którą niejednokrotnie stosuje się jako przyprawę. Dlatego składnik ten jest znany w każdej kuchni. Jest jednym z dodatków do żywności, którego głównym zadaniem jest wzmacnianie smaku i aromatu potraw. Jest dopełnieniem znanej czwórki smaków: słodki, słony, kwaśny oraz gorzki. Każdy producent żywności dołącza do nich smak „umami” związany z glutaminianem sodu. Można go opisać jednym słowem – smakowity. Glutaminian sodu w smaku przypomina mięso. Dodatek ten jest substancją smakowo-zapachową, znaną także pod skrótem E621. Występuje w postaci kryształów lub proszku. Właśnie dlatego jest traktowany jak przyprawa. Znajduje się w daniach instant, sosach, wędlinach i słonych przekąskach. To najpopularniejszy środek, po który sięgają właściciele firm z branży spożywczej.

Pirofosforan disodowy
Pirofosforan disodowy to znany regulator kwasowości, stabilizator i emulgator. Właśnie dlatego ma szerokie zastosowanie w branży spożywczej. Jest dodawany do sosów, mięs oraz deserów. Bardzo często wykorzystuje się go przy produkcji proszku do pieczenia, serów oraz ciastek. Substancja powstaje wskutek neutralizacji kwasu fosforowego z wodorotlenkiem sodu. Reakcja odbywa się w warunkach podwyższonej temperatury. Pirofosforan disodowy to ciało stałe, dobrze rozpuszczalne w wodzie. Dodatek ten zapewnia stabilność produktu i ogranicza ubytki termiczne. Pirofosforan disodowy jest substancją buforującą i wiążącą wodę. Odpowiada także za emulgowanie tłuszczu oraz utrwalenie barwy produktu. Cechy te sprawiają, że pirofosforan disodowy jest dodatkiem do żywności, po który coraz częściej sięgają producenci żywności.
Regulatory kwasowości
Regulatory kwasowości spełniają niejedno zadanie w daniach czy produktach przygotowanych z ich użyciem. Głównym celem ich stosowania jest oczywiście zapewnienie odpowiedniego pH potrawie, co wpływa także na końcowy jej smak. Regulatory kwasowości okazują się jednak także świetnymi substancjami zapewniającymi dłuższą żywotność produktu - dzięki zakwaszeniu środowiska hamują rozwój bakterii, co znacznie wydłuża okres przydatności do spożycia danej potrawy.
Kwas cytrynowy
Kwas cytrynowy to jeden z dodatków do żywności pochodzenia naturalnego. Występuje w owocach cytrusowych, co sugeruje jego nazwa. Jest także produktem ubocznym procesów trawiennych w ludzkim ciele. Wraz z postępem technologicznym, wynaleziono sposób, by pozyskiwać kwas cytrynowy w sposób syntetyczny. Wykorzystuje się do tego celu kultury pleśni Aspergillus Niger. Kwas cytrynowy to najpopularniejszy zamiennik świeżej cytryny. Właśnie dlatego to dodatek do żywności doskonale znany wszystkim producentom. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości, wzmacniacz smaku, środek konserwujący i przeciwutleniacz. Dodawany do żywności, obniża pH produktu, co znacznie spowalnia psucie. Produkt jest bezpieczny dla zdrowia, gdyż nie wytwarza związków szkodliwych.
Kwas winowy
Kwas winowy to środek pochodzenia naturalnego. Występuje w winogronach. Powstaje jako produkt uboczny w procesie fermentacji wina, ale nie tylko. Dzisiaj można go pozyskiwać w wyniku syntezy chemicznej. Uzyskana w ten sposób substancja to ciało stałe o mocnym, kwaśnym smaku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Kwas winowy jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Jego zastosowanie ułatwia kontrolę poziomu kwasowości w produktach. Jest to środek wyłapujący jony metali i wspierający działanie przeciwutleniaczy, co docenili między innymi producenci serów. Kwasem winowym posługują się także producenci słodkich dodatków kulinarnych. Znajduje się w dżemach, galaretkach oraz wyrobach cukierniczych.
Konserwanty, przeciwutleniacze
Celem wykorzystywania konserwantów i przeciwutleniaczy w przemyśle spożywczym jest przede wszystkim zapobieganie występowaniu niepożądanych zmian w produkcie. Konserwanty zapobiegają pleśnieniu, zbrylaniu czy brunatnieniu produktu końcowego. W efekcie otrzymujemy potrawę o dłuższej trwałości, co zapewnia bezpieczeństwo konsumentom, chroniąc ich zdrowie przed skutkami spożywania nieświeżych produktów.
Witamina C
Witamina C najczęściej kojarzona jest ze wspieraniem układu odpornościowego i zdrowia człowieka. Występuje w wielu owocach i warzywach. Z czasem doceniono także jej właściwości konserwujące. Środek ten działa redukując tlen ze środowiska i zapobiega psuciu się wszelkich produktów spożywczych. W związku z tym wydłuża przydatność produktów do spożycia, zapewnia ich trwałość i chroni przed niekorzystnymi zmianami chemicznymi. Właśnie dlatego witamina C to znany w przemyśle spożywczym dodatek do żywności o symbolu E300. Kwas askorbinowy jest doskonałym narzędziem do ochrony owoców i warzyw przed brunatnieniem. Producenci wykorzystują witaminę C do zachowania trwałości tłuszczu. Sprawdza się to szczególnie w takich produktach, jak: mąka, wszelkie przetwory zbożowe oraz mrożonki. Witamina C to dodatek do żywności, który wykorzystuje się także w procesie peklowania mięsa.

Barwniki spożywcze
Jak sama nazwa wskazuje, barwniki mają na celu nadanie produktowi, wypiekowi czy innej potrawie konkretnego koloru lub tylko podkreślenie jego naturalnej barwy. Barwniki spożywcze z reguły nie posiadają smaku ani aromatu. Pozwala to na zachowanie wszystkich pożądanych walorów produktu, nadając mu jednak charakterystyczny kolor.
Koszenila
Koszenila to inaczej kwas karminowy, karmina lub E120. To jeden z dodatków do żywności, który pełni funkcje barwnika w różnych odcieniach czerwieni. Środek pozyskiwany jest z pancerzy owadów żyjących na kaktusach. Czerwce kaktusowe można hodować na plantacjach lub zbierać w naturalnym środowisku ich występowania. Pozyskany z nich środek bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. W dodatku jest odporny na działanie czynników zewnętrznych, np. wysokiej temperatury. Dzięki temu, produkty barwione z jego użyciem, dłużej utrzymują nadany kolor. Koszenila jest stosowana w przemyśle spożywczym do barwienia jogurtów, lodów oraz soków. Sprawdza się także jako dodatek do sosów oraz mięs.
Kakao
Kakao w formie proszku znajduje zastosowanie w szeroko pojętym przemyśle spożywczym - od produkcji napojów po wszelkiego rodzaju wyroby cukiernicze. Swoją wszechstronność zawdzięcza charakterystycznemu smakowi - lekko gorzkiemu, z nutą słodyczy - ale także intensywnemu kolorowi. Jedna łyżka kakao dodana do wypieku, nadaje mu głębszy i ciemniejszy odcień pożądany w przypadku niektórych produktów. Dodatkowo kakao jest źródłem wielu bardzo cennych wartości odżywczych, o które wzbogacony zostaje końcowy wyrób spożywczy. Kakao pozyskiwane jest z ziaren kakaowca, które w dalszej kolejności zostają poddane obróbce termicznej (prażenie), a następnie mieleniu, w efekcie czego powstaje masa kakaowa. Kakao w formie, którą znamy i wykorzystujemy w naszych domach, to już ostatni etap obróbki kakaowca.

Jowisz - nie tylko dodatki do żywności
Prowadzimy hurtową sprzedaż cukru. Oferujemy również cukier inwertowany BIO, który produkowany jest z buraków cukrowych. Pochodzących z ekologicznych upraw, bez dodatku substancji chemicznych.
Zapraszamy do kontaktu oraz składania zamówień!
Masz pytania? Jesteś zainteresowany/a? Zadzwoń lub napisz!
Paulina Zbylut
tel: 609-259-500
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Filip Zbylut
tel: 609-279-700
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.