Cukry Inwertowane

do różnych przeznaczeń

Cukier inwertowany - szerokie możliwości zastosowania

Cukier inwertowany to środek coraz powszechniej stosowany w wielu branżach, przede wszystkim cukierniczej, napojowej oraz pszczelarskiej, ale także tytoniowej, czy budowlanej. W ofercie naszej firmy znajdziecie Państwo syrop cukru inwertowanego własnej produkcji z różnym rozkładem cukrów. Dostawy cukru inwertowanego realizujemy w zależności od wielkości zamówienia - w paletopojemnikach lub cysternach, na podstawie wcześniej podpisanego kontraktu. Zapraszamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego w celu omówienia szczegółów zamówienia.


cukier inwertowany bydgoszcz

Właściwości cukru inwertowanego

Syrop cukru inwertowanego jest produktem hydrolizy sacharozy na mieszankę glukozy i fruktozy. Proces ten możliwy jest dzięki zastosowaniu enzymu o nazwie inwertaza, który wytwarzany jest między innymi przez pszczoły (cukier inwertowany jest jednym ze składników miodu) oraz drożdże. Cukier inwertowany pozyskuje się również na drodze hydrolizy kwasowej.
Cukier inwertowany posiada szczególne, odmienne od zwykłego cukru właściwości:

  • jest dużo słodszy od sacharozy,
  • posiada bardzo drobne kryształki, co przyczynia się do jego łatwego rozpuszczania,
  • wykazuje zdolność do zatrzymywania wilgoci w produktach,
  • czas jego krystalizacji jest znacznie wydłużony w porównaniu do cukru stołowego.

Dzięki tym cechom jest chętnie używany w produkcji kremów, mas oraz polew cukierniczych, ponieważ nadaje im pożądaną konsystencję i gładkość.

W zależności od potrzeb Klienta dysponujemy produktami o różnym rozkładzie cukrów dla pełnego dopasowania oferty pod konkretną branżę.

 

Zastosowanie cukru inwertowanego w zależności od branży

Najczęściej spotykanym zastosowaniem syropu cukru inwertowanego jest jego użycie w przemyśle spożywczym:

  • w produkcji przetworów owocowych (dżemów, powideł, konfitur),
  • w piekarnictwie i cukiernictwie (do wypieków ciastek, herbatników, pierników, cukierków i czekolad nadziewanych),
  • w produkcji napojów słodzonych,
  • w gorzelnictwie oraz wyrobie likierów, win musujących,
  • jako składnik sztucznego miodu.

Jednak cukier inwertowany ze względu na swoje właściwości zatrzymywania wilgoci i relatywnie niską temperaturę topnienia, wykorzystywany jest również w przemyśle tytoniowym jako dodatek do mokrego tytoniu. 

Nowość!   Cukier inwertowany z przeznaczeniem do izotoników o minimalnej zawartości sacharozy


cukry inwertowane do różnego przeznaczenia przemysłowego i gospodarcego

Cukier inwertowany a syrop glukozowo - fruktozowy

Pomimo że zarówno syrop cukru inwertowanego oraz syrop glukozowo - fruktozowy tworzone są z tych samych półproduktów - glukozy, fruktozy jak i wody, to proporcje w finalnym produkcie są inne. Różni je także sposób pozyskiwania - cukier inwertowany wytwarzany jest z buraka cukrowego i trzciny cukrowej, natomiast glukozowo - fruktozowy z kukurydzy. Kaloryczność obu tych produktów jest zbliżona.

 

Kiedy zdecydować się na zakup cukru inwertowanego?

Jeśli prowadzisz firmę z branży cukierniczej lub piekarskiej - cukier inwertowany może okazać się dla Ciebie świetnym zamiennikiem dla cukru stołowego. Dzięki jego właściwościom kremy, masy czy polewy Twojej produkcji staną się gładsze, o aksamitnej konsystencji co znacznie poprawi ich odbiór przez docelowych konsumentów. 

Jednak nie tylko branża piekarniczo - cukiernicza skorzysta na właściwościach cukru inwertowanego. Jeśli zajmujesz się produkcją alkoholi smakowych, likierów czy piw belgijskich - syrop cukru inwertowanego zagwarantuje Ci świetną rozpuszczalność i opóźnioną krystalizację.

Sprawdź też inne dodatki do żywności

Masz pytania? Jesteś zainteresowany/a? Zadzwoń lub napisz!

Paulina Zbylut
tel: 609-259-500
e-mail:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Filip Zbylut
tel: 609-279-700
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Kontakt

Jowisz - Dodatki do żywności Sp. z o.o.
ul. Glinki 144, 85-861 Bydgoszcz

Dział sprzedaży:

Paulina Zbylut
tel: 609-259-500
e-mail:  biuro@jowisz.info.pl

Filip Zbylut
tel: 609-279-700
e-mail: biuro@jowisz.info.pl

Sprawdź również:

Hurtowa sprzedaż cukru

Dodatki do żywności

Usługi magazynowe

Cukier inwertowany

 

 

Copyright © 2009-2021 Wszelkie prawa zastrzezone.