Aby powstał cukier inwertowany, potrzebna jest przede wszystkim trzcina cukrowa lub buraki. To z tych surowców wytwarza się cukier, a żeby otrzymać dobry produkt, muszą być one wysokiej jakości.

Nasza firma zajmuje się importem oraz dystrybucją dodatków do żywności, a dostępny u nas cukier inwertowany bio, to artykuł z najwyższej półki. Wynika to z tego, że buraki cukrowe wykorzystane w procesie jego produkcji pochodzą z plantacji BIO, znajdujących się na obszarze europejskiego rynku ekologicznego.

Cukier buraczany - prosto z ekologicznej plantacji

Buraki zasiane wiosną rosną na polu przez ok.180 dni. Przez cały ten okres warzywa czerpią energię z promieni słonecznych i co ważne - nie są nawożone żadnymi chemicznymi środkami. Po jesiennych zbiorach trafiają do cukrowni, gdzie poddawane są wieloetapowym procesom, aby na końcu uzyskać produkt właściwy, czyli cukier.

Dla przeciętnego konsumenta cukier kojarzy się z sypką białą substancją, którą najczęściej widzimy w cukierniczce. Ale już dla chemika, czy biologa jest to związek z grupy węglowodanów (sacharoza), który składa się z glukozy oraz fruktozy. To właśnie dzięki chemicznym procesom, zachodzącym na etapie produkcji, otrzymujemy takie właściwości cukru jak smak, kolor, czy rozpuszczalność w wodzie.

Cukier inwertowany - połączenie fruktozy i glukozy w dwóch równych częściach

Cukier inwertowany powstaje w procesie hydrolizy sacharozy. Zwykle występuje w postaci roztworu - gęstego, lepkiego syropu o lekko żółtej barwie, stanowiącego mieszankę o takiej samej zawartości glukozy i fruktozy.

Jego główną zaletą jest przede wszystkim to, że łatwo się rozpuszcza oraz trudno ulega krystalizacji. To dzięki tym cechom bardzo chętnie dodawany jest do różnego rodzaju kremów i mas, gdyż zapewnia im to odpowiednią konsystencję oraz idealną gładkość. Poza tym ze względu na swoją zdolność zatrzymywania wody znacząco wpływa na przedłużenie terminu ważności produktów, które dłużej zachowują swoją świeżość.

Buraki BIO na polu
 

Cukier inwertowany BIO- gdzie można go znaleźć?

W gospodarstwach domowych cukier tego rodzaju nie jest używany na co dzień, wykorzystywany jest on w przemyśle spożywczym, głównie w branży piekarniczej, cukierniczej, alkoholowej oraz w przetwórstwie owocowym. Znaleźć go można m. in. w:

  • pieczywie

  • różnego rodzaju ciastkach

  • piernikach

  • nadziewanych czekoladach

  • marcepanie

  • cukierkach z miękkim nadzieniem

  • dżemach

  • konfiturach owocowych

  • galaretkach

  • syropie klonowym

  • sztucznym miodzie

  • piwie belgijskim

  • likierach

  • musującym winie

Cukier inwertowany BIO zazwyczaj nie jest główną substancją słodzącą w gotowych produktach, najczęściej jest jedynie dodatkiem obok innych stosowanych słodzików. Ponadto wykazuje takie samo działanie jak sacharoza, z tą jedynie różnicą, że jest od niej bardziej słodki w smaku i ma drobniejsze kryształki.

cukier inwertowany Bio z ekologicznych upraw buraka cukrowego
 

Cukier inwertowany bio - dla jakich odbiorców?

Ostatnio coraz większym zainteresowaniem cieszą się produkty BIO. Konsumenci chętnie sięgają po artykuły oznaczone certyfikatem ekologicznym, ponieważ mają wtedy pewność, że produkty, które zostały użyte w procesie produkcji, pochodzą z ekologicznych upraw, gdzie nie stosuje się żadnych szkodliwych dla zdrowia środków. Wszystkie warzywa i owoce BIO nie mogą być nawożone oraz opryskiwane chemicznymi środkami ochrony roślin.

 

W ofercie naszej firmy również można znaleźć tego rodzaju produkty. Cukier inwertowany bio dedykowany jest odbiorcom, którzy świadomie wybierają tylko dobre dodatki do żywności. Ten znakomity środek słodzący wysokiej jakości idealnie sprawdzi się w wielu branżach i efektywnie zoptymalizuje procesy produkcji.

Sprawdź również pozostałą ofertę firmy Jowisz: dodatki do żywności, dystrybucja cukru sypkiego.

 

Masz pytania? Jesteś zainteresowany/a? Zadzwoń lub napisz!

Paulina Zbylut
tel: 609-259-500
e-mail:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Filip Zbylut
tel: 609-279-700
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.