czwartek, 17 luty 2022 14:27

Kakao - niezbędne w przemyśle spożywczym

Oceń ten wpis
(1 opina)
Kakao - niezbędne w przemyśle spożywczym

Produkty uzyskiwane z nasion kakaowca to przede wszystkim masa kakaowa, masło kakaowe i wysokiej jakości kakao w proszku. Każdy z tych surowców daje wiele możliwości i znajduje rozmaite zastosowania w przemyśle spożywczym. Poddane obróbce nasiona kakaowca mogą być wykorzystywane do produkcji czekolady, w cukiernictwie oraz jako baza dla napojów. 

Kakaowiec - roślina o wielu zastosowaniach

Kakaowiec właściwy (łac. Theobroma cacao) to roślina wywodząca się oryginalnie z Ameryki Południowej oraz Środkowej. Roślina osiąga wysokość około 12 metrów i już w trzecim roku zaczyna owocować, dając plony przez kolejne 30 lat. Obecnie ponad 70% ziaren kakaowca wykorzystywanych w przemyśle spożywczym pochodzi z czterech krajów Afryki. Surowiec eksportują przede wszystkim Ghana, Nigeria, Kamerun oraz Wybrzeże Kości Słoniowej. Kakaowiec w każdym ze swoich owoców ma około 30 białych ziaren, które kształtem przypominają migdały. Aby uzyskać znane nam kakao, trzeba poddać je dalszej obróbce.

Obróbka kakao do zastosowań spożywczych

Nasiona kakaowca wykorzystywane w przemyśle spożywczym poddawane są odpowiedniej obróbce, która zaczyna się tuż po ukończeniu zbiorów. Jeszcze na terenie plantacji, nasiona są oczyszczane i sortowane. Następnie surowiec zostaje poddany fermentacji, wypalany i mielony. W ten sposób powstaje gotowy wyrób podstawowy - miazga kakaowa, znana tez jako masa kakaowa. Z miazgi otrzymuje się masło kakaowe oraz kuch kakaowy, który służy za bazę do produkcji dobrze nam znanego kakao.

Kakao spożywcze

Szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym

Miazga kakaowa, masło kakaowe oraz proszek kakaowy to produkty, które znajdują szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu spożywczego. Lwia część światowych zasobów kakao jest wykorzystywana w celu uzyskania czekolady i różnych wyrobów czekoladowych. Poza tym, produkty powstałe z nasion kakaowca są stosowane w produkcji napojów, ciast i lodów. Proszek kakaowy może zostać drobno zmielony, pozwalając na wykorzystanie w cukiernictwie. Często spotykana polewa czekoladowa z kakao jest ciekawą alternatywą dla polew cukierniczych z masy czekoladowej.

Przemysłowa produkcja czekolady

Kakaowiec i produkty uzyskiwane z jego nasion można z powodzeniem określić jako podstawę dla światowej produkcji czekolady. Głównym składnikiem wysokiej jakości czekolad jest właśnie miazga kakaowa oraz masło kakaowe, znane też jako tłuszcz kakaowy. Uważa się, że im większa zawartość kakao, tym wyższa jakość czekolady i wyrobu czekoladowego. 

Polewa czekoladowa z kakao

Polewa z kakao stanowi wyśmienity przykład zastosowania surowca w produkcji żywności. To uzupełnienie wypieków różnego rodzaju. Najczęściej polewa czekoladowa z kakao wykorzystywana jest do powlekania tortów (w całości lub częściowo). Ponieważ kakao w swoim składzie zawiera bardzo dużo tłuszczu i białka, polewa po zastygnięciu daje estetyczny efekt wizualny i efektownie połyskuje. Oprócz tego bardzo szybko zastyga, bez trudu się kroi i doskonale smakuje. Warto przy tym pamiętać, że polewa z kakao wymaga obróbki na ciepło. 

Kakao hurtowe

Polewa z kakao dostępna w sklepach

Przemysł spożywczy wykorzystuje kakao to tworzenia polew gotowych, które można kupić i zastosować we własnej kuchni. Polewa czekoladowa z kakao najczęściej oferowana jest w płatkach lub jako polewa płynna. Druga opcja dostępna jest w termozgrzewalnych woreczkach, które należy wcześniej podgrzać. Następnie odcina się jeden z narożników i polewa ciasto, babeczki lub torty gotowym wyrobem.

Wysokiej jakości kakao w proszku

Zmielony i przesiany kuch kakaowy tworzy znane nam z domowych przepisów kakao w proszku. W branży spożywczej wykorzystywane jest jako baza do tworzenia rozgrzewających napojów o smaku korzennym. Dodatkowo sproszkowane kakao może być traktowane jako przyprawa w przemysłowej produkcji wyrobów cukierniczych. Swoim smakiem bardzo dobrze komponuje się z miodem, cynamonem oraz wanilią. Proszek kakaowy jest odtłuszczony i zawiera maksymalnie 20% masła kakaowego. W związku z tym ma wysoką wartość odżywczą. Może być także bezpiecznie spożywane nawet przez osoby, które nie trawią laktozy.

Jowisz - dodatki do żywności - sprzedaż hurtowa kakao

W ofercie firmy Jowisz znajdziecie Państwo hurtowe ilości kakao do celów spożywczych. Po szczegóły zapraszamy do podstrony dodatki do żywności. Jeśli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, zapraszamy do kontaktu!

Przeczytano 6388 razy