środa, 01 grudzień 2021 08:28

Kwas cytrynowy - zastosowanie na skalę przemysłową

Oceń ten wpis
(1 Vote)

Kwas cytrynowy, czyli substancja oznaczana na etykietach produktów jako E330 jest powszechnie stosowanym przeciwutleniaczem i regulatorem kwasowości. Wykorzystywana jest nie tylko w produktach spożywczych, ale także w kosmetyce, farmaceutyce i w warunkach domowych. Czym jest kwas cytrynowy, jakie są jego właściwości oraz gdzie znajduje swoje zastosowanie? Przeczytasz w naszym artykule.

Czym jest kwas cytrynowy?

Kwas cytrynowy to w języku łacińskim Acidum citricum. Posiada wzór sumaryczny C6H8O7. To organiczny związek chemiczny, który należy do grupy hydroksykwasów karboksylowych. Stosowany jest w wielu produktach spożywczych, farmaceutycznych i kosmetycznych, a na etykietach produktów przyjmuje oznaczenie E330. To jeden z najczęściej stosowanych dodatków do żywności. Występuje również naturalnie w wielu produktach, jak cytryny, pomarańcze i czarne porzeczki, gdzie odpowiada za ich kwaśny i orzeźwiający smak. Znajduje się również w wielu organizmach żywych, gdzie uczestniczy w wielu przemianach chemicznych zachodzących w ustroju, tzw. cykl Krebsa. Dodatkowo kwas cytrynowy niczym nie różni się od popularnego kwasku cytrynowego wykorzystywanego w domowych warunkach.

Właściwości kwasu cytrynowego (E330)

Kwas cytrynowy stosowany jest w żywności ze względu na swoje naturalne zdolności zakwaszające. Wpływa na trwałość produktów oraz poprawia ich smak. Dodatkowo jest substancją bezpieczną w stosowaniu, gdyż zapobiega rozwojowi drobnoustrojów, reguluje PH oraz zapobiega psuciu się żywności. Jego stosowanie w żywności pozwala na zachowanie witamin i minerałów, dzięki temu nie ulegają one utlenianiu, tworząc produkt całkowicie bezwartościowy dla człowieka.

Kwas cytrynowy nie jest rakotwórczy, WHO przyznało mu status GRAS, czyli substancji bezpiecznej w stosowaniu. Dodatkowo przepisy Unii Europejskiej nie nakładają na niego żadnych ograniczeń, dzięki temu można mieć pewność, że to substancja całkowicie bezpieczna w stosowaniu. Niektóre dodatki do żywności mogą być pozyskiwane w sposób chemiczny. Kwas cytrynowy pozyskiwany jest w sposób całkowicie naturalny, dzięki temu nie ma żadnych obaw o jego stosowanie.

Kwas cytrynowy - zastosowanie w przemyśle spożywczym

Kwas cytrynowy jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Wszystko przez wzgląd na jego cenne właściwości. Jego podstawowym zadaniem jest regulowanie pH produktów, stąd na etykietach produktów pojawia się pod nazwą: regulator kwasowości (E330). Stosowany jest w konserwach mięsnych, chroniąc je przed zmianą koloru, zachowując naturalną barwę mięsa. Dodatkowo przyśpiesza proces peklowania mięsa, a także wydłuża trwałość mrożonych ryb. Dodatkowo zapobiega brązowieniu i zmiany smaku warzyw i owoców, nawet mrożonych. Powszechnie stosowany jest w wielu produktach w celu zapobiegania psucia się żywności, jełczenia tłuszczów i utleniania się witamin, w szczególności witaminy C. Znajduje swoje zastosowanie w produkcji wina, gdyż zapobiega jego mętnieniu, a także w produkcji paszy dla zwierząt.

 

kwas cytrynowy w przemyśle spożywczym

 

Kwas cytrynowy - zastosowanie w farmaceutyce i kosmetyce

Dodatek do żywności E330 stosowany jest nie tylko w produkcji żywności, ale również kosmetyków, lekarstw i suplementów diety. Wszystko przez właściwości stabilizujące skład produktów. Nadaje również odpowiedni smak i zapach, niwelując gorzki smak leków. Dodatkowo w połączeniu z wodorowęglanami i węglanami nadaje lekom musujące właściwości. W kosmetyce wykorzystuje się go do produkcji płynów i detergentów myjących, odkamieniających i czyszczących, a także kremów i maści.

 

kwas cytrynowy w farmaceutyce i kosmetyce

 

W jakich produktach znajdziemy kwas cytrynowy (E330)?

Jak wiadomo, kwas cytrynowy został uznany przez WHO jako środek bezpieczny w kontakcie z żywnością, przez co jest powszechnie stosowany w wielu produktach.

Najczęściej kwas cytrynowy znajdziemy go w:

  • marmoladach i dżemach;

  • serach mozzarella i sałatkowych;

  • świeżych (obranych), mrożonych oraz pakowanych w puszki owocach i warzywa;

  • żywności dla niemowląt;

  • piwie i winie;

  • sokach i nektarach owocowych;

  • ryby, mięczaki i skorupiaki mrożone;

  • konserwach i wyrobach mięsnych;

  • świeżych makaronach;

  • produktach z mleka;

  • galaretkach;

  • lodach;

  • słodyczach;

  • napojach;

  • wielu innych.

Jak produkuje się kwas cytrynowy?

Kwas cytrynowy ze względu na swoją nazwę kojarzy się wszystkim z cytryną, jednakże w obecnych czasach ma on nie wiele z nią wspólnego. Jeszcze w XVIII wieku produkowano go z cytryn, jednak proces ten był mało wydajny i nieopłacalny. Obecnie produkuje się go za pomocą nietoksycznych grzybów pleśniowych. Do wytwarzania kwasu cytrynowego potrzebują one jedynie naturalnych cukrów, jak np. skrobi kukurydzianej. Przy jej pomocy odbywa się produkcja wspomnianego kwasu. To naturalny proces, bezpieczny dla zdrowia.

 

kwas cytrynowy w przemyśle

 

Kwasek cytrynowy zastosowanie

Kwasek cytrynowy to substancja, która również wykorzystywana jest w domowych warunkach. Stosowana jest do usuwania osadów z kubków i innych naczyń, a także do odkamieniania osadów w czajnikach. Jest również alternatywą dla octu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do żywności przedłużający trwałość i wydobywający smak. Dodatkowo pozwala na zachowanie naturalnej barwy warzyw i owoców tuż po obraniu, zapobiegając brązowieniu. Świetnie sprawdza się do czyszczenia monet, a wsypany do wody w wazonie, przedłuża trwałość ciętych kwiatów.

Warto pamiętać, że jego zastosowanie w zbyt dużych ilościach (przedawkowanie jest mało prawdopodobne) może przyczynić się do zaburzenia gospodarki wapniowej w organizmie. Dodatkowo w połączeniu z niektórymi lekami, może osłabiać ich działanie.

Przeczytano 137 razy

Kontakt

Jowisz - Dodatki do żywności Sp. z o.o.
ul. Glinki 144, 85-861 Bydgoszcz

Dział sprzedaży:

Paulina Zbylut
tel: 609-259-500
e-mail:  biuro@jowisz.info.pl

Filip Zbylut
tel: 609-279-700
e-mail: biuro@jowisz.info.pl

Sprawdź również:

Hurtowa sprzedaż cukru

Cukier inwertowany BIO

Dodatki do żywności

Usługi magazynowe

Glutaminian sodu

Kwasek cytrynowy

 

 

Copyright © 2009-2022 Wszelkie prawa zastrzezone.