piątek, 21 kwiecień 2023 15:26

Syrop glukozowo-fruktozowy a syrop inwertowany - czym się różnią i gdzie możne je wykorzystywać?

Oceń ten wpis
(2 opinii)
Syrop glukozowo-fruktozowy a syrop inwertowany - czym się różnią i gdzie możne je wykorzystywać?

Cukier inwertowany i syrop glukozowo-fruktozowy to dwie popularne substancje słodzące, które znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, przetwórstwie owoców i warzyw, przy produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych, a także w zakładach zajmujących się wytwarzaniem alkoholu. Stosowane są na skalę przemysłową, dlatego nie używamy ich w naszych domowych kuchniach podczas przygotowywania posiłków, ale kupujemy w gotowych produktach. Podpowiadamy, czym są te substancje, jakie są między nimi różnice i gdzie dokładnie się używa syropu glukozowego a gdzie cukru inwertowanego.

 

Jowisz - Hurtownia syropu inwertowanego dla przemysły i klientów indywidualnych

Poszukujesz syropu cukru inwertowanego, którego specyfikacja dopasowana jest do Twoich potrzeb? Oferujemy syrop inwertowany dla branży cukierniczej, pszczelarskiej i tytoniowej. Skorzystaj z naszej oferty!

 

Na czym polega inwersja sacharozy?

Pierwsza substancja słodząca, którą bierzemy pod lupę, nosi nazwę cukier inwertowany. Pod tym hasłem kryje się sacharoza (która jest uzyskiwana z buraka cukrowego albo z trzciny cukrowej), poddana specjalnym procesom obróbki termicznej. Cząsteczka sacharozy, która jest stworzona z połączonej fruktozy i glukozy, a na skutek działania wysokiej temperatury, rozpada się na glukozę i sacharozę. Podczas procesów termicznych zostaje rozerwane wiązanie łączące fruktozę i glukozę w jeden cukier złożony. Ostatecznym produktem tych procesów chemicznych jest właśnie cukier inwertowany, czyli wymieszane (ale już niepołączone wiązaniem) fruktoza, a także glukoza.

 

Czym jest cukier inwertowany produkowany przez jowisz

 

Zastosowania cukru inwertowanego

Tak powstały cukier inwertowany jest odbierany przez nasze kubki smakowe jako słodszy niż od sacharozy. A przecież w przemyśle ważne jest, aby uzyskiwać pożądane efekty przy niższym zużyciu składników. W tym przypadku im słodsza substancja, tym mniejsza zawartość jest potrzebna do uzyskania słodkiego smaku produktów spożywczych.

Gdzie najczęściej dodawany jest cukier inwertowany? Substancja ta znajduje zastosowanie w:

  • Branży cukierniczej (słodzi się nim ciasta i ciasteczka, masy do placków, lody, różnego rodzaju słodkie polewy czy marcepan);
  • Przy produkcji pieczywa (podobnie jak w branży cukierniczej cukier inwertowany sprawdza się do słodzenia pieczywa, na przykład drożdżówek, chałek, ciasta francuskiego itp.);
  • W branży przetwórstwa owocowo-warzywnego (cukier inwertowany trafia także do soków i dżemów);
  • Przy produkcji produktów do słodzenia (sztucznego miodu i syntetycznego syropu klonowego);
  • W pszczelarstwie (cukier inwertowany stosuje się jako odżywkę dla pszczół).

Syrop glukozowo-fruktozowy (wysokofruktozowy syrop kukurydziany) - co to takiego?

Wiemy już, czym jest, jak powstaje i gdzie jest stosowany cukier inwertowany. Teraz przyjrzyjmy się drugiej substancji słodzącej, która często znajduje się w składzie przetworzonych produktów spożywczych oraz napojów. Mowa oczywiście o syropie glukozowo-fruktozowym, nazywanym także wysokofruktozowym syropem kukurydzianym.

Syropem glukozowo-fruktozowym nazywa się wodny roztwór glukozy, fruktozy i pozostałych cukrów, które zostają poddawane procesom oczyszczanie i zagęszczania. Za syrop glukozowy uważa się roztwór, w którym zawartość cukrów przedstawia się w następujący sposób:

  • Fruktoza stanowi 55% roztworu;
  • Glukoza to kolejne 42%;
  • Pozostałe 3% stanowią inne cukry.

Rośliną, z której pozyskuje się syrop glukozowo-fruktozowy, jest kukurydza. Dokładniej mówiąc, syrop jest produkowany ze skrobi kukurydzianej. Mimo iż pochodzi z roślin, nie należy do produktów naturalnych ze względu na niezwykle skomplikowane procesy przetwórcze, którym poddawana jest skrobia kukurydziana, zanim stanie się syropem glukozowo-fruktozowym. Substancja cieszy się dużym zainteresowaniem producentów żywności, ponieważ łatwo się rozpuszcza, jest bardziej odporna na procesy krystalizacji niż sacharoza (biały cukier) i lepiej od niej się przechowuje i nie jest kłopotliwa w transporcie.

 

syrop nabierany łyżką

 

Syrop glukozowo-fruktozowy i jego zastosowanie

Czytając składy przetworzonych produktów żywnościowych, bardzo często można się natknąć w nich właśnie na syrop glukozowo-fruktozowy. Gdzie dokładnie się on znajduje? Oto lista przykładowych produktów, które swój słodki smak zawdzięczają syropowi glukozowemu:

  • Napoje spożywcze (gazowane i niegazowane, soki, alkohole, izotoniki, koncentraty soków);
  • Nabiał (jogurty, serki, desery na bazie mleka);
  • Przetwory owocowe i warzywne (np. marmolady, konfitury, przeciery);
  • Sosy (musztarda, ketchup, sosy słodko-kwaśne);
  • Słodycze (batoniki, lody, ciasta, ciastka, słodkie pieczywo);
  • Przetwory mięsne (konserwy rybne i mięsne, wędliny, kiełbasa).

Różnice i podobieństwa pomiędzy cukrem inwertowanym a syropem glukozowo-fruktozowym

Syrop glukozowo-fruktozowy i cukier inwertowany pełnią podobną rolę – mają za zadanie nadawać produktom spożywczym słodki smak. Oba składają się wody, fruktozy i glukozy. Tym, co je różni jest pochodzenie. Oba są produktami przetworzonymi pochodzenia roślinnego, ale cukier otrzymuje się z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej, a syrop pozyskiwany jest z kukurydzy.

Co więcej, syrop glukozowo-fruktozowy ma niższą cenę od cukru konwertowanego, łatwo się rozpuszcza i dobrze transportuje. Różnica pomiędzy tymi dwoma produktami wynika także z proporcji pomiędzy fruktozą i glukozą – w cukrze inwertowanym stosunek cukrów prostych wynosi 50% na 50%, zaś w syropie te proporcje są nierówne.

Substancje słodzące są częstym dodatkiem do żywności. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ wszyscy kochamy słodki smak.

Przeczytano 1923 razy

Chcesz podjąć współpracę?

Jowisz-Dodatki do Żywności Sp. z o.o.

Oferujemy spożywcze dodatki do żywności, wynajem i obsługę magazynową. Naszym atutem jest dobrze rozwinięta linia produkcyjna, doświadczona kadra, skomunikowana lokalizacja, dobrze opatentowany sposób przechowywania i dostawy produktu. Potrzebujesz dodatkowych informacji? Odpowiemy na Twoją wiadomość tak szybko jak będzie to możliwe.