środa, 21 grudzień 2022 09:35

Drożejący cukier - hurtownia, a ceny w marketach, czyli co najmocniej wpływa na jego koszt

Oceń ten wpis
(0 votes)

Wysokie ceny cukru w ostatnim czasie zapewne zwróciły uwagę każdego- nawet tych osób, które nie kupują go zbyt dużo. Wielu zastanawia się, dlaczego tak duże podwyżki objęły akurat cukier. Hurtownia, supermarkety, markety, a nawet mniejsze sklepy- podwyżki dało się zauważyć wszędzie. Z jednej strony powodowało to zaskoczenie konsumentów, z drugiej strony panikę, która dodatkowo pogarszała sytuację.

Zmniejszenie ilości produkowanego cukru w Polsce

Wielu ekspertów tłumaczy wzrost cen cukru w pierwszej kolejności tym, co dzieje się w naszym kraju już od dłuższego czasu. Jest to bezpośrednią konsekwencją reformy, która została wprowadzona w Polsce w 2006 roku, co było spowodowane zmianami rynku cukru, jakich wymagała od nas Unia Europejska. Skutkowało to redukcją ilości produkowanego w Polsce cukru o 20%, pomimo faktu, że zapotrzebowanie aż tak bardzo się nie zmniejszyło. Tym samym wszystko to doprowadziło do sytuacji, w której Polska- będąca trzecim w kolejności największym eksporterem cukru w Europie- zaczęła przechodzić do roli importera. Oczywiście, ceny cukru są także efektem giełdowych spekulacji. Efektem prowadzonej polityki europejskiej oraz krajowej, a także poprzez zmiany rynkowe, ceny cukru zaczęły wzrastać. To jednak nie wszystko, gdyż na tak duże podwyżki, z jakimi mieliśmy do czynienia, miały wpływ także inne czynniki. 

Sytuacja w Europie oraz w Polsce

Z pewnością należy także zwrócić uwagę na fakt, że rosnąca inflacja faktycznie spowodowała wzrost kosztów produkcji cukru w zakładach, które się taką wytwórczością zajmują. Ograniczenie upraw dodatkowo sprawia, że na rynku jest mniej surowca, a co za tym idzie- jest on droższy. Bezpośrednio wiąże się to z sytuacją polityczno- gospodarczą w całej Unii, a także z wojną na Ukrainie. Pozyskiwane z Ukrainy nawozy były solidnym filarem upraw buraków w wielu krajach. Do wzrostu kosztów produkcji cukru przyczyniły się wysokie ceny gazu, który jest wykorzystywany w procesie jego wytwarzania. W końcu, na koszty produkcji cukru wpływają także wzrastające ceny za energię elektryczną. Podsumowując, kiedy wszystko drożeje, nie ma takiej możliwości, aby finalny produkt również nie zdrożał. 

Spekulacje na cukrze 

Wszystko to bezpośrednio przyczyniło się do różnego rodzaju spekulacji na cukrze. Coraz częściej można było usłyszeć, że ilość cukru produkowanego i importowanego jest coraz mniejsza, co przez konsumentów zaczęło być rozumiane jako znaczny deficyt skutkujący tym, że niedługo cukru zabraknie całkowicie. Tym samym popyt na cukier zaczął gwałtownie wzrastać, co w oczywisty sposób przyczyniło się do tego, że sklepy nie nadążały z zamawianiem cukru z hurtowni. Problemy z zaopatrzeniem tylko powiększały negatywne nastroje społeczne i związaną z nimi panikę. Ogromny popyt w parze z dużo niższą podażą sprawił, że w szczytowym momencie niektórzy sprzedawcy żądali nawet 10 zł za 1 kg cukru. Dla spekulantów był to idealny moment do tego, aby zarobić więcej, wykorzystując panikę społeczeństwa. Tym samym, bardzo duży wpływ na ceny cukru ma również retoryka społeczna, a więc szereg wypowiedzi, które trafiają do masowych odbiorców, w których informuje się o tym, że cukru będzie coraz mniej i że będzie coraz droższy.

Nie dajmy się zwariować- cukru nie zabraknie

Podsumowując, jedynym remedium jest więc tutaj samodzielna, rzetelna analiza tego, co faktycznie dzieje się na rynku. Spora część społeczeństwa jednak nie tak często ją przeprowadza, ograniczając się do wiedzy potocznej i formułując swoje osądy na podstawie opinii i spekulacji. Tymczasem, nadrzędnym zadaniem producentów powinno być uczciwe informowanie o tym, jak w rzeczywistości przedstawia się sytuacja związana z kosztami produkcji. Jak poinformował prezes cukrowego koncernu- cukru nie zabraknie, chociaż faktycznie jego cena może wzrosnąć. Dla konsumentów nie powinno to być jednak zaskoczeniem, analizując wzrost cen wszystkich innych produktów spożywczych w ostatnim czasie. Cukier po prostu nie stanowi tutaj żadnego wyjątku, chociaż na wzrost cen złożyło się finalnie kilka czynników. 

 

Przeczytano 33 razy